Bij veel uitvaartondernemingen kun je een uitvaartwensen boekje aanvragen. Vaak vullen mensen die zelf in omdat ze het lastig vinden om met anderen te praten over hoe je afscheid wilt nemen.

Wij vinden het belangrijk dat er wel over gesproken wordt. En in gesprekken komt er vaak meer informatie boven tafel dan alleen in een boekje schrijvend. En vaak ook meer ideeën, want er is zoveel mogelijk om een afscheid passend en persoonlijk te maken…

Daarom hebben wij in plaats van een uitvaartwensen boekje een laagdrempelig gesprekskaartje gemaakt om jullie te helpen dit gesprek met elkaar te hebben. Een soort kaartspelletje met vragen die je aan elkaar kunt stellen.

 

Willen jullie bij dit gesprek zijn?

Zeker. Als jullie het fijn vinden, kunnen wij (kosteloos) bij dit gesprek aanschuiven en meedenken. 

In principe is de ‘angel’ met wie jullie dit gesprek hebben ook degene die het afscheid begeleidt. We horen vaak terug dat het fijn is om na iemands overlijden een ‘bekend gezicht’ te zien. 

Voor wie?

Vaak zijn het oudere mensen die hun wensen vastleggen omdat ze ‘het’ graag geregeld willen hebben voor als het zover is.

Maar ook mensen die vlak na een uitvaart waarvoor ze zijn uitgenodigd, er bij stil staan hoe ze zelf ooit afscheid willen nemen. 

En wij voeren vaak gesprekken met mensen die ziek zijn en weten dat ze niet heel lang meer zullen leven. Ze willen graag met ons in gesprek om eigen regie te houden en ook om hun gezin te ontlasten. 

Valt Etten-Leur ook onder jullie werkgebied? 

Afgelopen zomer mailde Judith met de vraag of wij ook in Etten-Leur werkzaam zijn? Natuurlijk komen wij daar ook. Een paar dagen later belde zij ons en vertelde zij over haar ziekte en over haar naderende overlijden. Zij wilde graag een afspraak met ons zou maken om niet alleen met haar, maar ook met haar ‘mannen’ kennis te maken. En natuurlijk om de wensen ten aanzien van haar afscheid te bespreken.  

Judith was een sterke vrouw die ons graag wilde leren kennen. Zij had ons gebeld omdat onze foto haar aansprak, maar waren wij in het echt ook wel zo vlot en leuk? Daar wilde zij graag nog achter komen. De klik was er direct. 

Ons werkgebied is heel Noord Brabant, Zuid-Holland en op verzoek zelfs nog daarbuiten. Wij komen dus in o.a. Breda, Ulvenhout, Bavel, Dorst, Teteringen, Made, Zevenbergen, Oosterhout, Etten-Leur, Roosendaal, Oudenbosch, Rucphen, Fijnaart, Oud Gastel, Standdaarbuiten en alle plaatsen die daar omheen liggen. 

Waar heb je het over in zo’n gesprek? 

Natuurlijk over de uitvaart: cremeren of (natuur)begraven, welke sfeer, hoeveel genodigden, welke locatie, welke muziek, foto’s, passende afscheidsrituelen? 

Welke ervaringen hebben jullie met andere uitvaarten en wat wil je op basis daarvan vooral wel en wat vooral niet?

Maar ook over de week van het afscheid: waar verblijft de overledene, wil iemand helpen met de verzorging, zijn er afscheidsbezoeken, welke kist, mand of wade, koffie en cake of bier en bitterballen? 

Maar met name gaat het over het leven van iemand en zijn/haar karakter. Om er zo achter te komen wat voor afscheid het meest passend is. 

Het klinkt misschien gek, maar het zijn vaak ook hele leuke gesprekken waarin veel wordt gelachen.

Maak aantekeningen

Als je zelf dit gesprek voert met elkaar is het handig om aantekeningen te maken. Stop die in een envelopje of schrijf ze op in de notities op je telefoon. Laat in ieder geval nabestaanden weten waar ze dit kunnen vinden.

Als wij bij het gesprek zijn, maken we voor jullie naderhand een verslagje. Judith had vanaf dat ze wist dat ze ging overlijden een afscheidsboekje bijgehouden. Hierin stonden muzieknummers, een quote voor op de kaart, maar ook een afscheidsbrief voor alle gasten waarvan zij wilde dat deze voorgelezen zou worden.  

Moet je al je afscheidswensen al duidelijk hebben voordat het voorgesprek plaatsvindt? 

Nee, dat hoeft zeker niet. Met elkaar  pratende komen we wel op wensen en mogelijkheden. 

En dat is nogal wat. Denk bijvoorbeeld aan (natuur)begraven of cremeren, een kist, een mand of een gewikkeld in een wade, een aula of een andere passende locatie, een condoleance met koffie of toch liever met zijn/haar lievelings drankje en hapje……… 

Judith wilde geen somber afscheid, maar juist licht en kleurrijk. En ze wilde dat de door haar in haar leven verzamelde steentjes werden uitgedeeld aan de genodigden als herinnering.  

Ze wilde ook iets leuks voor haar ‘jongens’ voor de week na haar overlijden.  We bedachten een workshop om een kleurrijk bloemstuk met elkaar te maken. Haar gezin ervaarde dit als troostrijk, maar zorgde ook voor nog maar verbinding. 

Kan ik ook een gesprek met jullie hebben, wanneer ik een begrafenisverzekering heb?

Natuurlijk kan dat! We kunnen dan ook samen met jullie de polis bekijken en jullie adviseren over de mogelijkheden. Weet in ieder geval dat je je uitvaart niet hoeft te laten regelen door de onderneming waar de verzekering loopt.  Vaak ben je zelfs goedkoper uit als je dat niet doet. 

Waarom zou je dit gesprek met ons erbij voeren? 

Nadat Judith was overleden, zijn wij met alle wensen en ideeën van Judith en haar gezin aan de slag gegaan. Het was met name voor haar gezin heel fijn dat een aantal belangrijke beslissingen al waren genomen en te weten dat hun vrouw en moeder dat graag wilde. 

Ook wij wisten wat Judith wilde en hoe zij was als persoon, dus konden goed meedenken. En we hoefden ons niet eerst voor te stellen. We hadden al contact gehad, dus de sfeer en toon waren meteen gezet. 

Wat kost het als jullie bij het gesprek zijn? 

Wij brengen niets in rekening voor een voorgesprek. Wij doen dit als service.

Hoe vraag je een gesprekskaartje aan of maak je een afspraak met ons? 

Je kunt ons bereiken op telefoonnummer 06 58015500, via het contactformulier op onze website of per mail: info@uitvaart-company.nl.